Plébánia mobil: +36-30/491-6780 titkar@gmail.com

Temetés

“Atyámnak az az akarata, hogy mindenki, aki látja a Fiút és hisz benne, örökké éljen, s feltámasszam az utolsó napon.” (Jn 6, 40)

Elveszíteni valakit, akit szeretünk – ez az emberi lét egyik legfájdalmasabb tapasztalata. Életünk során szinte mindnyájan szembesülünk hozzátartozóink elvesztésével. Ugyanakkor Krisztus feltámadása a keresztény ember számára reményt adott, hogy ahová Ő, a Fő eljutott, bennünket is vár. „Ha aztán elmegyek, és helyet készítek nektek, újra eljövök, és magammal viszlek benneteket, hogy ti is ott legyetek, ahol én vagyok.” (Jn 14,3)

Így szerettünk elvesztése, még ha fájdalmas is, nem végleges. Számunkra a halál többé nem elmúlás, hanem búcsú a viszontlátás reményében.

Az egyház a gyászolók fájdalmát a temetési szertartás elvégzésével Krisztus örök életet adó ígéretéhez kapcsolja.

A temetési szertartás imádság Istenhez az elhunytért, a Katolikus Egyház által jóváhagyott Temetési szertartáskönyv szerint végezzük, azon változtatni nem áll módunkban. A csend is az imádság és a gyász része; kérjük, ne zavarják meg a temetési szertartás menetét oda nem illő dal vagy zene kérésével.

Ha személyes visszatekintést, méltatást, búcsúztatót szeretnének mondani, a szertartás kezdete előtt biztosítunk rá lehetőséget a hozzátartozók közül valaki(k)nek, de ez nem része a katolikus temetésnek.

Az egyházi szertartás kérésének feltétele, hogy az elhunyt katolikus hívő legyen, plébániánk területén lakjon – vagy, ha máshol lakott, hozzon temetési engedélyt a lakóhely szerinti plébániáról – és a hozzátartozók kérjék az egyház imádságát az elhunytért.

Temetés egyeztetéséhez keresse fel a plébánia irodáját nyitvatartási időben, az anyakönyvezéshez a következő adatok szükségesek:

  • Elhunyt neve, születési neve
  • Születési helye és ideje
  • Házastársának vagy (egyedülálló esetében) szüleinek neve és vallása
  • Pontos lakcíme
  • Temetési engedély a lakóhely szerinti plébániától, ha nem a mi plébániánk területén lakott
  • Haláleset helye, időpontja, oka
  • Szentségekkel el volt-e látva, volt-e nála pap az utóbbi időben?

A stóladíj 2019. január 1-től 25.000,- Ft.

Az elhunytért bemutatott gyászmise kérhető a reggeli szentmise után vagy az esti szentmise előtti időpontban.

Minden hónap utolsó szombatján az esti szentmisét plébániánk elhunytjaiért ajánljuk fel.

Archívum