Plébánia mobil: +36-30/491-6780 titkar@gmail.com

Hit és Fény közösség

A Hit és Fény 1971–ben született a franciaországi Lourdesban, válaszként az értelmi fogyatékos gyermekek és szüleik szorongására és magányára. Ez a mozgalom a világon mindenütt katolikus alapú, ökumenikus szellemű közösségeket hívott életre.

Alapítói a francia Marie–Hélene Mathieu gyógypedagógus és a kanadai Jean Vanier, aki 1964–ben a franciaországi Trosly–Breuilben megalapította a Bárka közösséget (L’Arche) család nélküli, intézetben élő sérültek számára. A Hit és Fény jelenleg 72 országban 1310 közösséget számlál, a nemzetközi Hit és Fény székhelye Párizsban van.

A közösségek taglétszáma 20-30 fő között mozog, bennük a sérültek, szülők és segítők ideális esetben azonos arányban vannak. Közösségeink rendszeres havi alkalmain szeretetteljes légkörben vagyunk együtt. Ezek a találkozások egyfajta kapaszkodót jelentenek sérült barátainknak, és szüleiknek.

Nagy szerepe van életünkben az ünneplésnek. Az ünnepek közös megtartása sok sérült számára az egyetlen fórum, ahol lehetőségük van a bensőségesség átélésére. Mindazon által ez mindannyiunk számára nagyon kedves, és töltekezést biztosító alkalom.

A Hit és Fény magyarországi ága több, mint 20 éve alakult meg. Mi, a kaposvári Búzaszemek havonta egy szombat délután találkozunk, amikor megosztjuk egymással örömeinket, bánatunkat, Szentírást olvasunk, majd megpróbáljuk megérteni, mit üzen nekünk az Írás. Imádkozunk, és a végén „agapézunk”. A segítőkkel a találkozó előtt általában tartunk egy megbeszélést, amelyen megtervezzük a találkozót. Közösségünk ünnepi alkalma nyáron az egyhetes tábor, amin csak a segítők és a sérültek vesznek részt. Emellett kötetlen formában szoktunk kézműves-foglalkozásokat, filmnézéseket szervezni.

Közösségünk a nemzeti, és nemzetközi Hit és Fény „nagy családjának” is tagja, így lehetőségünk van évente 1-2 alkalommal a tágabb közösség által szervezett programokon is részt venni. A mi régiónk a segítőknek évente egy alkalommal szervez egy segítői hétvégét, ahol megismerkedhetünk a többi közösség örömeivel, nehézségeivel, és ahol nagyon sokat lehet egymástól tanulni.

Szeretettel várjuk mindazok jelentkezését, akik szívesen megismernének minket, és kedvük van egy vidám, egymás elfogadását tanuló közösség tagjának lenni.

Aki többre kíváncsi, azt szeretettel látjuk találkozóinkon. Érdeklődni a közösség jelenlegi felelősénél, Gödölle Katánál lehet a +36-82/313-952 telefonon (munkanapokon a délutáni órákban).
A magyarországi Hit és Fényről bővebb információt a következő honlapon lehet találni: http://www.hitesfeny.gportal.hu/

Archívum