Plébánia mobil: +36-30/491-6780 titkar@gmail.com

Házasközösségek

“Nagyon jó volt együtt lenni!!! Beszélgettünk a Szentírásról és az életünkről, imádkoztunk, kirándultunk, buliztunk, – és közben születtek a gyerekek, egyre többen lettünk. Rendszerint a vasárnapi 9-es szentmisére jártunk, a gyermekeink- kel együtt.”

1996-97-ben Laci atya a vasárnapi 9 órás szentmisét családos misévé formálta a meglévő házasközösség segítségével. A gyermekek gyertyát tartanak az Evangélium felolvasása közben, az átváltoztatáskor pedig kis csengőkkel csengetnek. Kezdetben a prédikáció után a házasok is mondtak néhány gondolatot. Jelenleg a házasközösségek tagjai végzik a könyörgést.

Ezen a családos misén egyre több és több kisgyermekes család vett részt. 1998-ban két másik házasközösség alakult, amiket aztán újabbak követtek.

A JELENLEG ÉLŐ KÖZÖSSÉGEK:

Jelenleg 11 házasközösség működik, ami összesen mintegy 50 családot jelent. A legrégebbi közösség 1997-ben alakult, és gyermekeik közül sokan a kamaszkorba léptek. Van egészen fiatal, 2010-ben alakult közösség is.

Egy-egy közösséghez 4-8 család tartozik, akik kétheti/havi rendszerességgel találkoznak. A találkozókon a felnőttek imádkoznak, beszélgetnek a Szentírásról, a hitükről, az életükről, a gyereknevelésről. Néhány közösségben ez idő alatt a gyerekek is együtt játszanak gyerekvigyázó felügyelete alatt. Sokszor vannak kötetlen találkozók, kirándulások, közös nyaralások, amelyeken a teljes család részt vesz. Vannak, akik gyermeküket egyedül nevelőként csatlakoznak házas- közösséghez. Az ökumenikus házasközösség katolikus tagjai is a Szent Imre templomba járnak.

PROGRAMOKRÓL:

1995-től minden évben május elején a Kaposszentbenedeki Bencés Monostorban tart Laci atya másfél napos lelkigyakorlatot házasoknak.

2000-től minden évben szeptember első vagy második szombatján egész napos Zarándoklatot tartunk a családokért. Évente más és más a téma: Az egyház húsz évszázada, Hegyi beszéd, Miatyánk, Nyolc boldogság, A lélek ajándékai, Találkozás Jézussal…. Gyalog megyünk a Szent Imre Templomtól Kaposszentbenedekig. Utunk során állomások vannak, ahol a házasközösségek segítségével átgondoljuk – átimádkozzuk, mit is jelent a mi életünkben az adott téma. A gyerekeknek játékokkal színesítjük az utat.

Az egyházközség egyéb programjaiban (Majális, Farsangi Bál,…) is aktív szervezők, résztvevők a házasközösségek tagjai.

A SZOLGÁLATOKRÓL:

2000-től minden évben Laci atya csoportos jegyesoktatást tart, melyben a házasközösségek is részt vesznek. Minden alkalommal egy-egy pár beszél a saját házasságáról, küzdelmeiről, örömeiről.

Sokan kereszteltetik gyermeküket templomunkban. A szülők keresztelésre való felkészítését az egyik házasközösség végzi.

HOGYAN LEHET CSATLAKOZNI HOZZÁNK?

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, gyere el a Szent Imrébe egyik vasárnapi 9 órás szentmisére. Ha még ezután is érdekel a dolog, szólíts meg valakit a családosok közül, vagy menj oda a Laci atyához!

Várunk, akár már van családod, akár még csak kettesben éltek! Várunk akkor is ha valamilyen okból csak egyedül neveled a gyermekedet. Csatlakozhatsz hozzánk akkor is, ha a párod nem szeretne járni, de te igen.

Vannak nyitott közösségeink, és persze vannak olyanok is, amelyek már nem tudnak újakat fogadni. És természetesen új közösségek is alakulhatnak.

Nagyon jó együtt lenni! Nagyon jó, hogy más párok is együtt, egy házasságban keresztényként szeretnék leélni az életüket, hogy örömmel fogadják a gyermekeik születését, hogy őket keresztény értékek szerint nevelik.

Ha ti is így gondoljátok, gyertek! Várunk!

Archívum