Plébánia mobil: +36-30/491-6780 titkar@gmail.com

Szent Imre Karitász (szeretetszolgálat)

Plébániánk karitász csoportjának tevékenységei:

A Szent Imre-templomban minden hónap első hétvégéjén karitász-gyűjtést hirdetünk meg. Az egyházközségünk tagjaitól kapott tartósélelmiszer- és pénzadományokból minden hónapban mintegy húsz családnak osztunk élelmiszercsomagot. A csomagokat személyre, családra szabottan állítjuk össze. Figyelembe vesszük, ki cukorbeteg, hol van sok kisgyermek a családban, ki tud főzni, kinek van szüksége inkább készételekre…

Önkénteseink személyes kapcsolatot tartanak fenn a rászorulókkal. Segítségnyújtásuk nemcsak anyagi támogatást jelent, hanem fontos számunkra a másik ember meghallgatása és a tanácsadás is. A folyamatos kapcsolattartás, a bizalom, a hozzánk eljuttatott információk azért is beszédesek, mert a rászorulók helyzete bármikor megváltozhat. Történhetnek olyan váratlan események, melyek alapvetően megváltoztathatják egy ember, egy család helyzetét.

A támogatottak kiválasztásánál próbálunk elsősorban a közvetlen környezetünkben élő rászorulókra figyelni. A kiszámítható segítségnyújtás érdekében igyekszünk a csomagokat hónapról hónapra hasonló összetétellel elkészíteni az adott családnak. Félévente átbeszéljük, kik azok, akik leginkább rászorulnak a rendszeres adományra.

Törekszünk a folyamatos személyes kapcsolattartásra a rászorulókkal. Új rászoruló jelentkezése esetén igyekszünk minél reálisabb képet kapni az illető aktuális helyzetéről, rászorultsági fokáról. Ehhez hozzátartozik, hogy személyesen felkeressük a jelentkezőket otthonukban, hogy jobban megismerjük őket és rászorultsági fokukat.

Karácsony előtt nagyobb értékű csomagokat állítunk össze kb. 100 család részére. Ezeket az általunk felkért szállítók viszik ki, és személyesen adják át. Az advent első vasárnapján megrendezett plébániai teaház és vásár teljes bevételét erre a célra fordítjuk.

Szent Imre Apró néven lehetőséget biztosítunk a hívek számára a templomi hirdetőn a felajánlások és kérések, igények megjelentetésére.

Lelkiségi könyvtár is működik a Szent Imre Karitászon belül 2008 óta. A könyvtár a Szent Imre Kollégium épületében (Németh István fasor 2.), az udvar felőli bejáraton közelíthető meg. A nyári szünet kivételével csütörtökönként 17 és 18 óra közt várjuk azokat, akik kölcsönözni szeretnének vagy ott olvasni.

Idősebb testvéreink általában havonta találkoznak egyik munkatársunk vezetésével a Karöltve nevű csoportban. A tagok folyamatosan tartják egymással a kapcsolatot, segítik egymást a nehézségekben és együtt ünnepelnek is. A közösség vezetője az idősotthonok lakóit is rendszeresen látogatja.

Novemberben megvendégeljük idős testvéreinket a Szent Erzsébet-napi ünnepünkön. Vendégeinket süteménnyel, teával és borral kínáljuk, és a Szent Margit katolikus óvoda gyermekei kedveskednek nekik műsorukkal, énekükkel és táncukkal. Ezen a napon ők, a régóta szolgáló, sokszor magányos és megfáradt időseink a főszereplők, akiknek igyekszünk minél több szeretetet és örömet adni.

 

A Szent Imre Karitász munkatársai

Archívum