Plébánia mobil: +36-30/491-6780 titkar@gmail.com

Szent Imre Karitász (szeretetszolgálat)

Plébániánk karitász csoportjának tevékenységei:

 

A Szent Imre-templomban minden hónap első hétvégéjén karitász-gyűjtést hirdetünk meg. Az egyházközségünk tagjaitól kapott tartósélelmiszer- és pénzadományokból minden hónapban mintegy húsz családnak osztunk élelmiszercsomagot. A csomagokat személyre, családra szabottan állítjuk össze. Figyelembe vesszük, ki cukorbeteg, hol van sok kisgyermek a családban, ki tud főzni, kinek van szüksége inkább készételekre…

Önkénteseink személyes kapcsolatot tartanak fenn a rászorulókkal. Segítségnyújtásuk nemcsak anyagi támogatást jelent, hanem fontos számunkra a másik ember meghallgatása és a tanácsadás is. A folyamatos kapcsolattartás, a bizalom, a hozzánk eljuttatott információk azért is beszédesek, mert a rászorulók helyzete bármikor megváltozhat. Történhetnek olyan váratlan események, melyek alapvetően megváltoztathatják egy ember, egy család helyzetét.

A támogatottak kiválasztásánál próbálunk elsősorban a közvetlen környezetünkben élő rászorulókra figyelni. A kiszámítható segítségnyújtás érdekében igyekszünk a csomagokat hónapról hónapra hasonló összetétellel elkészíteni az adott családnak. Félévente átbeszéljük, kik azok, akik leginkább rászorulnak a rendszeres adományra.

Törekszünk a folyamatos személyes kapcsolattartásra a rászorulókkal. Új rászoruló jelentkezése esetén igyekszünk minél reálisabb képet kapni az illető aktuális helyzetéről, rászorultsági fokáról. Ehhez hozzátartozik, hogy személyesen felkeressük a jelentkezőket otthonukban, hogy jobban megismerjük őket és rászorultsági fokukat.

Karácsony előtt nagyobb értékű csomagokat állítunk össze kb. 100 család részére. Ezeket az általunk felkért szállítók viszik ki, és személyesen adják át. Az advent első vasárnapján megrendezett plébániai teaház és vásár teljes bevételét erre a célra fordítjuk.

Szent Imre Apró néven lehetőséget biztosítunk a hívek számára a templomi hirdetőn a felajánlások és kérések, igények megjelentetésére.

Lelkiségi könyvtár is működött a Szent Imre Kollégium épületében 2008-tól 2022-ig. A terem használati lehetőségének megszűntével a könyvek átkerültek a plébánia épületébe. Az irodában lehet kölcsönkérni a könyvekből. A katalógus ide kattintva érhető el.

Idősebb testvéreink általában havonta találkoznak egyik munkatársunk vezetésével a Karöltve nevű csoportban. A tagok folyamatosan tartják egymással a kapcsolatot, segítik egymást a nehézségekben és együtt ünnepelnek is. A közösség vezetője az idősotthonok lakóit is rendszeresen látogatja.

Novemberben megvendégeljük idős testvéreinket a Szent Erzsébet-napi ünnepünkön. Vendégeinket süteménnyel, teával és borral kínáljuk, és a Szent Margit katolikus óvoda gyermekei kedveskednek nekik műsorukkal, énekükkel és táncukkal. Ezen a napon ők, a régóta szolgáló, sokszor magányos és megfáradt időseink a főszereplők, akiknek igyekszünk minél több szeretetet és örömet adni. 

Plébániánk Ima-böjt szolgálatának tagjai vállalják, hogy imádkoznak vagy böjtölnek azokra a szándékokra, melyeket a templomi „Imakérés” dobozba dobnak be, vagy az imabojt@szentimreplebania.hu címre érkeznek e-mailben. Bárki kérhet imát és bárki csatlakozhat e szolgálathoz. Az imádság vagy böjtölés módját mindenki maga határozza meg. A plébániai regisztráción, a fenti e-mailcímen vagy az irodában jelezhetitek csatlakozási szándékotokat.

 A Jót (T)enni jó! szolgálat (2014-től 2022-ig, az osztópont helyének megszűnéséig) 100-150 adag egytálételt osztott ki rászoruló idős, szegénységben élő vagy hajléktalan embereknek minden hétköznap. Az ételt a Jót (t)enni jó Egyházmegyei Intézményfenntartó Központ konyháiról kaptuk. Az osztópont üzemeltetését plébániai dolgozók, kulturális közalkalmazottak, a kaposvári büntetésvégrehajtó intézettel szerződött emberek, valamint önkéntesek végezték: volt, aki hallott róla és jött segíteni, volt, aki 30 kilométerről utazott, hogy segítsen nekünk, volt, aki a nyárra csatlakozott hozzánk és voltak, akik a rendszeresen odajáró „vendégeink” közül jöttek támogatni munkánkat. Volt, akit sohasem láttunk, de rendszeresen küldött adományt, hogy a szolgálat működhessen. Minden felemelt merítőkanálért, badelláért és bármilyen támogatásért köszönet és hála. 

 A Szent Imre Karitász munkatársai

Kapcsolódó tartalom:

Archívum